Importanta lotiunii de protectie solara


La televizor, la doctor, pe panourile publicitare, peste tot ni se spune despre cat de importanta este protectia solara. In special in sezonul estival, atunci cand soarele actioneaza cel mai puternic asupra noastra, atunci cand este perioada concediilor si toata lumea petrece o cantitate considerabila de timp intinsa pe plaja, expusa direct la razele solare.

Acest mod de petrecere a timpului liber in lunile calduroase este foarte placut, dar poate avea consecinte dramatice in cazul exceselor. Consumul excesiv de alcool poate duce la distrugerea celulelor nervoase, consumul de tutun afecteaza plamanii, iar consumul de droguri deregleaza capacitatile mentale ale consumatorului. Ce legatura au aceste vicii cu expunerea la soare? Pai este si acesta un viciu, aparent nevinovat, dar care poate produce o boala extrem de grava numita melanom.

Melanomul este un tip de cancer de piele a carui principala cauza este soarele. Desi cei mai afectati de aceasta tumoare sunt cei cu pielea deschisa la culoare, cu fototipul cutanat 1 sau 2, nici ceilalti nu sunt protejati de melanom. Prin urmare, expunerea la soare trebuie sa fie controlata strict, si sa fie ghidata de niste principii solide, pentru a evita neplacerile ulterioare.

Iar lotiunile de protectie solara sunt prima noastra arma impotriva cancerului de piele. Desi este dovedit faptul ca acestea nu te pot proteja in proportie de 100% si trebuie corelate cu alte metode de aparare (cum ar fi orele la care te expui la soare), inca raman un produs necesar si util.

Ce sunt si cum actioneaza lotiunile de protectie solara

Lotiunile de protectie solara pot avea in compozitie fie particule anorganice, fie organice, fie ambele. Acestea au rolul de a bloca sau de a reflecta lumina solara. Factorul de protectie solara (SPF-ul) este indicele care ne arata cat de mult va fi protejata pielea si pentru cat timp. Cu toate astea, indiferent de cifra indicata in dreptul acronimului, este important sa o aplici macar o data la o ora sau la doua ore, pentru ca va fi absorbita de piele sau se va indeparta, daca intri in apa marii sau in piscina.

Recomandarea medicilor ar fi folosirea unui SPF de minimum 15 pentru persoanele cu un ten mai inchis la culoare, de 30 pentru persoanele cu ten alb si sensibil, si mai mare de 30 pentru copii, care sunt mult mai predispusi la afectiuni dermatologice.

Esentiala este folosirea corecta a lotiunii solare. Niciodata nu se va folosi o crema expirata, a carei proprietati dispar dupa termenul limita inscris pe ambalaj. Altfel spus, o lotiune care a expirat nu isi va face efectul, iar urmarile ar putea fi catastrofale. Melanomul este doar una dintre bolile care pot afecta pielea, alaturi de multe altele.

Dupa cum spune si Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu pe care o puteti gasi la clinica Top-Derm, medic dermatolog de notorietate si specialist in tratarea cancerului de piele, expunerea la soare nu trebuie sa fie excesiva, ci corecta, iar lotiunile de protectie solara sunt necesare si din ce in ce mai eficiente, datorita dezvoltarii industriei cosmetice.