Cum ne reprezinta CV-ul

Un CV este o brosura personala si nu o autobiografie. Cat de multe din brosurile care prezinta produse iti dau atatea date pozitive cat si date negative? Acest lucru e valabil si in cazul unui CV; trebuie sa-i oferi functionarului doar informatii necesare, care sa-l duca la decizia: Trebuie ales. Nici mai mult, nici mai putin. Nu exista lucruri absolute, dar regula de baza este de minim o pagina daca esti director executiv, doua pagini daca nu esti, iar pentru celelalte cazuri, maxim patru care includ si o pagina tehnica daca lucrezi in inginerie xomputere sau ceva asemanator. Un CV este adesea folosit pentru a oferi o structura pentru interviu.

Acest scop este ignorat sau nu este apreciat de cel in cautarea unui loc de munca. Daca-i spui unui patron ca ai dat gres intr-un caz de nivel ,,A’’ atunci patronul va discuta despre esecul tau. Este in interesul tau in cel mai inalt grad, sa incluzi doar informatii pozitive si sa nu sufoci, pe cel care te intervieveaza, cu lucruri negative. Deci ai foarte multa libertate in a alege informatiile pe care le incluzi. La ce renunti? Mai intai, la tot ceea ce este negativ. Informatiile negative pot fi explicat cel mai bine la interviul cand ai sansa sa-ti aperi interesele. Daca de exemplu, ai fost concediat cu cinci ani in urma, pentru ca nu ai fost de acord cu seful tau, dar ai avut o cariera extraordinara de atunci, nu este nici o regula care sa-ti impuna sa-ti declari in Cv concedierea. Daca sunteti intrebat la interviu de ce ati parasit firma cu cinci ani in urma, atunci puteti explica circumstantele. Traim intr-o perioada care, din nefericire si intr-un mod lipsit de intelepciune, face discriminari de varsta. Daca tu crezi ca varsta ta este cel mai important lucru, care te va recomanda unui paron, atunci aseaza ata nasterii imediat dupa nume si adresa.

Acest lucru va fi greu pentru tine, daca te situezi de cealalta parte, a ceea ce este denumit ,, decada de aur “ ceea ce inseamna 30-40 de ani pentru barbati, si pentru ca in ziua de azi exista discriminari in ceea ce priveste sexul si varsta, 25-35 de ani pentru femei, atunci sunt putine sanse de a ajunge pe lista preferentiala. Plaseaza informatia despre varsta pe verso. As sugera sa faci acest lucru oricum de vreme ce sunt putine slujbe unde varsta este mai importanta decat studiile superioare sau locul unde lucrezi. Fii precaut nu omite o informatie esentiala cum ar fi varsta. Patronii au un mod de a citi informatia gresita in omisiuni astfel incat daca nu mentioneaza varsta inseamna ca este vorba despre o persoana cu varsta inaintata!!! Oamenii care lucreaza in industia calculatoarelor au o expresie buna si asa trebuie sa fie si CV-ul tau sa aiba o infatisare prietenoasa, sa fie usor de abordat. Fa ca lucrurile sa fie simple si incepe cu cea mai inalta treata in pregatirea ta ca sa te indrepti apoi catre studiile de inceput. Daca ai o diploma, stiu ca trebuie sa fi absolvit 5 colegii diferite si doua nivele ,,A’’ sau echivalentul lor. Ceea ce se intampla adesea este c, la absolvirea colegiului, multi oameni pregatesc un CV pentru prima data. De aici incolo, cand persoana in cauza doreste sa-si schimbe slijba, informatia legata de activitatea din momentul respectiv este adaugata CV-ului de la terminarea colegiului si astfel CV-ul creste continuu.

De fiecare data cand pornesti catre piata de slujbe, care este la un nivel foarte competitiv in zilele noastre, redacteaza un CV nou. Regula cronologiei inverse. Se intoarce la ideea de a avea o infatisare prietenoasa. Puneti-va intrebarea: ,,Ce este mai relevant pentru un potential patron, din ceea ce am ales eu: ce am facut dupa ce am absolvit scoala sau ceea ce fac acuma? “ sau ,,Unde pot fi descoperite aptitudinile si capacitatile pe care le vand in prezent: in slujba mea actuala sau in cea pe care am obtinut-o cand am parasit scoala? “