Hitler

 Când un ecologist mă plictiseşte cu tirada lui – şi te plictisesc constant -, îi amintesc că primul mare teoretician al ecologiei a fost Hitler. Primele legi ecologiste din lume, legea despre protecţia animalelor şi cea despre protecţia naturii, apar în al Treilea Reich şi pe ele tronează semnătura îngrijorată de biosferă a lui Hitler. – Asta, mai ales când e invocată stupiditatea orientării de stânga a ecologismului. Toată tradiţia romantismului german, antimodernismul, antiprogresismul, antiindustrialismul, ideea că a existat o Vârstă de Aur după care totul a fost corupt şi la care trebuie cu necesitate să ne întoarcem îl înscrie, printre continuatori şi emuli, pe acest modest inventator al naţional-socialismului. Ecologia are o tradiţie profund reacţionară, hiper-conservatoare , care merge de la mitologia cultural-religioasă până la detestarea omului ca accident degenerat şi predilecţia pentru puritatea animalelor. Între supravieţuirea speciei umane şi supravieţuirea celorlalte specii, un ecologist autentic nu stă pe gânduri o clipă. Dacă eşti ecologist şi vrei să te revendici de la stânga, las-o baltă. Mai puţine tricouri cu Che Guevara şi mai multe uniforme brune, cu svastică.
 
Luna trecută, China trecea înaintea Japoniei, devenind a doua economie a lumii. Zilele trecute, Brazilia devine a şaptea economie, trecând înaintea Italiei.
       (Lenta alunecare în nesemnificativ a Occidentului.)
 
Înainte, un autor era fotografiat pe coperta a patra a cărţii sale în posturi ‘clasice’. La birou, înconjurat de cărţi, lua o poziţie gânditoare, de sfinx vag constipat, şi totul era bine. Acum se poartă fotografiile ‘pentru toţi’, care nu complexează cititorul. La fel ca fotografiile de nuntă. Detaşat, descheiat la haină, sprijinind ziduri în care se văd crăpături largi, siluetă bătută de vânt printre ruine urbane, cu spatele la un grafitto sau la un felinar de stradă spart.
       La urmă o să fie doar felinarul. Într-adevăr, felinarul ajunge.