Cancerul poate fi vindecat cu ajutorul sistemului imunitar

Celule CAR T si o speranta in plus. Daca medicamentul miraculos care vindeca toate formele de cancer ar fi chiar in corpul nostru? Ar fi ceva revolutionar si in acelasi timp foarte stresant pentru ca de ani buni tot incercam sa fabricam medicamente si sa gasim fel de fel de instrumente pentru eradicarea lui din corp. De generatii intregi cei trei vectori pentru vindecarea sau ameliorarea cancerului au fost interventiile chirurgicale, radiatia si chimioterapia. Interventia chirurgicala nu elimina in totalitate celulele canceroase iar radiatia si chimioterapia au efecte devastatoarea asupra organismului si asa slabit.

Oamenii de stiinta s-au tot gandit cum sa programeze sistemul imunitar pentru a detecta celulele canceroase si a le distruge cat ai clipi. Astazi asa ceva se poate prin imunoterapie-organismul lupta cu cancerul privindu-l ca pe o simpla infectie protejand celulele sanatoase ale organismului. Acum cinci ani multi pacienti aveau sanse zero sa scape, acum, in 2014, sansele de vindecare prin imunoterapie sunt cu pana la 60% mai mari. Anul trecut, s-a folosit reprogramarea celulelor sanatoase (Celulele T) sa fie drone pentru depistarea cancerului. In prezent, se introduce pacientilor cu lipom un set de Celule T modificate si transformate in CAR T-Cells (chimeric antigen receptor) care sunt raspunzatoare de eliminarea cancerului. Procedura dureaza 30 de minute iar tratamentul si activarea lor vreo cateva saptamani, dar merita. Spre deosebire de anticorpi, care sunt distrusi de organism in timp, celulele CART T continua sa se multiplice, fiind ca o terapie vie prezenta in corpul pacientului tot timpul si gata sa se activeze si sa-si faca treaba cum detecteaza noi celule canceroase.

Descoperirea revolutionara este „trainingul” primit de sistemul imunitar pentru a recunoaste in viitor celulele canceroase si a le vedea mereu ca pe niste dusmani carora trebuie sa le vina de hac. Imunoterapia poate lupta cu cancerul aparut la plamani, vezica, cu melanomul, la rinichi. In 2013, s-au folosit doua medicament-unul aprobat, altul nu, pe pacienti cu melanom si s-a descoperit ca celulele canceroase si melanomul au intrat in regresie si boala a evoluat spre bine. Acest tip de imunologie implica folosirea unor anticorpi introdusi intravenos pentru a repune pe picioare sistemul imunitar.