Subdrone si alte dispozitive asemanatoare

Dronele au devenit din ce in ce mai mici si sunt foarte versatile, se pot lansa de la sol si pot fi folosite in misiuni de recunoastere, observatie si de supraveghere. DARPA vrea sa realizeze drone care sa poata fi lansate si sa se intoarca pe un avion mare aflat in miscare. Se vor numi gremlins, vor fi ieftine si se vor putea refolosi, isi vor face treaba in orice fel de mediu si vor recunoaste, supraveghea si vor putea semnala eventuale probleme.

Vor fi folosite si impotriva unor tinte fixe, vor putea paraliza sistemele de comunicatii si radarul de pe avioanele din apropiere, nu vor putea fi tinte pentru arme sau pentru rachete lansate de pe avioane. Fiecare subdrona va fi dotata cu inteligenta artificiala, se va putea orienta in spatiu cu ajutorii maparii 3D, va ateriza si va decola de pe avioane, fara sa se loveasca sau sa se strice. In afara de drone micute si greu de detectat DARPA mai vrea sa faca si o flota intreaga de roboti drone care vor putea merge pe apa si vor putea fi folositi in lupte navale. Unele vor merge pana spre fundul oceanului, se vor activa prin telecomanda la nevoie, vor putea lansa atacuri acvatice si subacvatice la comanda. Cat timp nu sunt folosite ele vor ramane nedetectate pe fundul oceanului. Militarizarea excesiva a oceanelor nu e privita cu ochi buni de multi insa.

Mediul acvatic va avea de suferit, vor trebui gasite reguli noi de functionare a dronelor in asa fel incat nimeni sa nu aiba de suferit, si mai ales mediul inconjurator. Daca nu se vor lua masuri clare de interventie si robotii navali se vor implica prea mult in viata marina vom asista la dezastre naturale destul de mari…