Ce sa alegem in privinta pieselor auto? OEM, OE sau Aftermaket?

Cand cumparam o masina ne asteptam ca toate piesele sa fie facute de acelasi producator. Nu este asa. Producatorii mari au contracte cu companii independente pentru proiectarea si fabricarea de piese auto din interiorul automobilelor. Cand trebuie sa schimbati piesele de la masina aveti la dispozitie mai multe variante. Prima ar fi sa cumparati piese originale OE, adica cea produsa de compania care a facut masina si care e identica cu cea din masina dvs. Se vinde in cutie cu logo-ul producatorului, e noua si este cea mai scumpa.

Mai exista varianta piese auto OEM, original equipment manufacturer, adica piese care vin de la aceeasi fabrica ce a creat piesele originale, insa asamblarea are loc in brandurile proprii. Piesele acestea se vand direct de la producator la furnizor si nu le gasiti la dealeri, de unde si economiile pentru piese. La capitolul calitate vorbim de standarde identice cu cele intalnite in cazul OE. O categorie destul de controversata este cea a piese auto afermarket, piesle care sunt facute de alti producatori si nu de cel original. Ca sa produca astfel de piese, companiile ce se ocupa cu asa ceva trebuie sa cumpere drepturile de a produce piesele. Aspectul difera si el, insa normele minime de calitate sunt indeplinite-se intampla sa avem o calitate identica cu cea a pieselor originale, dar preturi mai mici decat in cazul OEM.

Pana la urma, cand cumparam piese auto trebuie sa ne gandim in primul rand la performanta, la pret, sa facem ceva economii, dar nu cu pretul sigurantei noastre. Sunt recomandate piesele din primele doua categorii, pentru ca sunt trecute prin metode mai sofisticate de testare si corespund unor standarde inalte de calitate. Majoritatea pieselor OE si OEM se gasesc la magazinele de profil sau la dealeri si vin cu garantie oferita de producator, se pot inlocui chiar gratuit in functie de ofertele gasite in momentul cumpararii lor.