Nu e chiar asa rau sa imbatranesti

Relatii mai bune. Felul in care interactionam cu persoanele dragi noua este cheia fericirii in viata. Si cu toate astea cati dintre noi putem spune cu mana pe inima ca nu am exagerat in reactii atunci cand am fost pusi intr-o situatie deloc potrivita? Vestea buna e ca acele greseli nu ne vor bantui pentru toata viata.

Cercetatorii au demonstrat ca, pe masura ce ne apropiem de finele vietii, relatiile noastre se vor imbunatati considerabil. Un studiu din 2010 al Unversitatii Purdue a descoperit ca adultii in varsta au casatorii mai trainice si mai „line”, mai putine conflicte cu fratii si copiii si prietenii mai trainice. In vreme ce tinerii tin cu tot dinandinsul sa fie suparati pe cineva si sa poarte pica oricui nu le e pe plac, batranii sunt mai calmi si calculati si au relatii mai bune cu ceilalti. Aceste rezultate sunt pe aceeasi directie cu cele ale altui studiu care spunea ca, pe masura ce imbatranim, prietenia devine si mai intima, astfel incat putem prioritiza tot ceea ce este mai important pentru noi. O buna parte din aceste considerente tin de moarte.

Cu sentimentul ca nu mai avem chiar asa de mult timp de trait, multi dintre noi sunt mai putin tentati sa poarte pica cuiva si sa incerce sa se razbune. Si stereotipurile joaca un rol important. Presupunand ca adultii in varsta sunt mai relaxati si mai ganditori, cei mai tineri nu se mai obosesc sa-i provoace. De aceea multi dintre noi nu prea mai putem sa traim cu parintii dupa o anumita varsta, insa nu avem nicio problema in a ne acomoda cu excentricitatile bunicilor nostri.