Extinderea spatiului de locuit al unei case

Avantajul unei case comparativ cu apartamentul este acela ca puteti oricand recompartimenta constructia si puteti adauga spatiu in plus de locuit, odata cu marirea familiei. Daca in cazul apartamentelor tot ce putem face este sa vindem si sa achizitionam o proprietate mai mare care sa raspunda noilor cerinte legate de spatiu, la casa problema spatiului locativ se rezolva relativ usor, cu doar cateva acte si un buget bine calculat.

Casa poate fi extinsa pe pamant, daca planul urbanistic al zonei corespunde cu noul proiect. Arhitectul care se va ocupa de proiect este in masura sa spuna care sunt limitarile legate de extinderea constructiei. Noua casa va trebui sa respecte retragerile impuse in certificatul de urbanism, precum si cota de ocupare a terenului. Daca aveti spatiu pentru extinderea pe lateral proiectul de extindere va fi mai mult decat usor de dus la indeplinire de o firma de constructii si amenajari case. Situația se complica daca va fi nevoie de extinderea pe verticala, respectiv adaugarea unui noi etaj sau mansardarea casei. In primul rand structura de rezistenta a casei ar trebui sa suporte inca un etaj, in caz contrar fiind nevoie de consolidarea fundației.

In al doilea rand, daca vorbim despre o casa cu acoperis clasic, acesta va trebui inlaturat complet si se va construi deasupra, pe structura existenta. Asta inseamna ca etajul inferior va fi complet nefunctional in perioada lucrarilor si este posibil sa gasiți imposibil sa locuiti efectiv in casa pana la finalizarea proiectului. Va trebui sa va asigurați ca mobila si finisajele din casa sunt protejate, pentru ca un etaj nou implica lucrari importante. Cel mai usor de supraetajat sunt casele cu acoperis tip terasa, pe care se poate construi fara probleme, cata vreme constructia noua are la baza un proiect si cata vreme structura de rezistenta permite.

Pe acest tip de arhitectura, in forma de cub, se pot face tot felul de jocuri cu spațiul disponibil, daca nu aveti nevoie sa extindeti pe intreaga suprafata. Atentie la cum gandiți scara pentru ca aceasta va lua din spatiul locuibil de la etajul inferior.