Situatiile limita

Situatiile limita au darul incredibil de a aduce orice persoana pe marginea prapastiei. Au darul de a te face sa crezi ca niciodata nu vei mai reusi sa iesi dintr-o situatie, ca cerul se va prabusi si ca intreaga ta lume se va sfarsi. Si cu toate astea de cate ori nu am trecut cu totii prin situatii pe care le-am crezut atunci limita, prin situatii din care credeam ca nu vom mai iesi, dar care pana la urma s-au rezolvat de la sine? Sigur ca nimeni nu isi mai aminteste aceste situatii, pentru ca ele s-au rezolvat. Insa, ceea ce se intampla acum, prezentul este – evident- mai rau decat orice s-a intamplat vreodata in trecut, mai fara iesire, mai lipsit de speranta… Iata care sunt cateva sfaturi pentru a trata cu rabdare si fara panica orice situatie limita in care mai mult ca sigur ca te vei afla del putin doua-trei ori in viata.

Nu e si nu va fi prima data cand cade cerul peste tine. Cel putin de doua-trei ori in viata fiecare am fost intr-o situatie limita, atat de lipsita de speranta si atat de incurcata incat cu greu ne-am gandit ca mai poate iesi vreodata soarele. Si cu toate acestea, intr-un fel sau al altul am reusit sa trecem prin aceste apocalipse personale, fara sechele si fara ca intreaga viata sa ne fie distrusa.

Nu esti primul care trece prin aceste probleme. De fapt, intreaga umanitate a trecut si va mai trece mult timp de-acum inainte prin aceleasi probleme prin care treci si tu acum si sigur nu ai descoperit suferinte noi, inca neexplorate de nimeni, fie ca vorbim despre boala, despre moartea cuiva drag, despre suferinte din dragoste, despre dezamagiri din partea prietenilor, probleme cu banii, si asa mai departe. Cu totii am trecut prin ele si sigur vei gasi ceva cai folositoare de a le depasi si tu.

Situatia nu e asa precum o vezi. Exista sanse, dovedit, ca tu sa vezi lucrurile mult mai grave decat sunt. Pentru ca oricare dintre noi, oricat de optimist ar fi, cand da piept cu problemele are tendinta sa fie mai degraba pesimist si sa vada in orice problema o catastrofa. Ca atare, incearca sa tii minte asta si sa te gandesti ca s-ar putea ca lucrurile sa fie mult mai simple decat le vezi tu.