Poftele in timpul sarcinii

Cuprins

  • Carnea in timpul sarcinii si combinatiile ciudate
  • Pofta de obiecte
  • Care este cauza poftelor din sarcina?
Cu siguranta, v-ati intrebat, vreodata, cum apar poftele din sarcina sau de ce unele femei simt nevoia sa manance unele dintre cele mai ciudate lucruri sau combinatii de mancaruri, deoarece, daca cele mai des intalnite gusturi dorite in graviditate sunt cele dulci, sarate, condimentate sau acre, o combinatie intre acestea nu cred ca ar incanta prea multa lume.

Carnea in timpul sarcinii si combinatiile ciudate

Totusi, daca iti este pofta de carne, atunci cand esti gravida, poate ca cel mai indicat este sa iti iei gandul de la acest aliment, daca dorinta este de grasime sau prajeala. Sa nu uitam, insa, ca este important sa aveti si o parte a alimentatiei bazata pe carne, deoarece ea contine proteine si vitamina K, necesare atat mamei, cat si fatului. De aceea, orice ti-ar dicta poftele, incearca sa mentii un echilibru sanatos din acest punct de vedere.

Daca ne amuzam atunci cand auzim de combinatii precum „inghetata cu hamsii”, femeile gravide o considera o adevarata delicatesa, iar sotii lor o pacoste, deoarece majoritatea poftelor apar la ore imposibile. Si, deoarece astfel de pofte se caracterizeaza prin alimente care nu erau obisnuite in alimentatia gravidei inainte de sarcina, cu siguranta este o slaba sanse ca ele sa se gaseasca in frigider. Astfel, poate ca ar fi indicat ca, atunci cand sotia dumneavoastra ramane gravida, sa va faceti o lista cu magazinele non-stop din oras.

Pofta de obiecte

In ceea ce priveste pofta de lucruri non-alimentare in timpul sarcinii, aceasta conditie se numeste „Pica”, si merge pana acolo incat femeia gravida doreste sa manance detergent, pasta de dinti, piulite si, in general, cam orice. Specialistii explica acest fenomen prin frica de durerile nasterii sau prin stressul cauzat de perioada de graviditate, in urma caruia se secreta un hormon care cauzeaza aceste pofte ciudate in sarcina.

Care este cauza poftelor din sarcina?

Stiti momentul in care treceti pe langa un chiosc de vata de zahar sau pe langa o brutarie si mirosul va atrage sa cumparati respectivul produs? Femeile gravide au un simt olfactiv mult mai dezvoltat decat in mod normal, astfel incat, este nevoie doar sa li se para ca un anumit miros provine de la un anumit aliment, incat sa li se faca pofta de el. Aceasta ar fi o explicatie, insa exista mult mai multe.

O a doua explicatie pentru poftele din timpul sarcinii o reprezinta faptul ca, in aceasta perioada, apar anumite deficiente alimentare, care cauzeaza un dezechilibru de substante nutritive in corpul gravidei. Astfel, organismul acesteia ii „cere” sa isi regleze nivelul acestor substante prin pofte dintre cele mai felurite.

Mai exista si o a treia explicatie pentru aceste pofte, conform careia nevoile emotionale noi sunt cele care fac femeile sa manance cat mai mult si mai variat in timpul sarcinii. De exemplu, este posibilitatea ca gravida sa-si doreasca anumite mancaruri pe care le manca in perioada copilariei sale sau intr-un alt moment al vietii, din nevoia de a retrai emotiile acelei perioade. De asemeni, s-a aratat ca si religia are o mare importanta in cazul poftelor din sarcina, fiind obisnuite alimentele interzise in anumite perioade sau care au o semnificatie spirituala.