Candidoza vaginala, o infectie comuna pe care o putem trata daca e diagnosticata corect

Infectiile fungice sunt frecvente si apar mai ales atunci cand igiena nu e una riguroasa. Candidoza este un tip de infectie fungica foarte de intalnita, determinata de o ciuperca care se fixeaza la nivelul tubului digestiv, chiar pe piele, ataca mucoasele de orice fel si se poate depista si in aparatul reproducator. Ciuperca este deja prezenta in flora tractului genital al femeii, dar ajunge sa puna probleme cand apare imunosupresarea, cand se iau prea multe antibiotice care dezechilibreaza flora din zona respectiva. Daca e localizata in intestine duce la aparitia sindromului de intestin permeabil, apar alergiile la alimente foarte usor.

Localizarea la nivelul vaginului e cea mai frecventa insa. Sistemul imunitar slabil, pH-ul sensibil, predispozitiile genetice, toate pot sa duca la aparitia unei candidoze. Secretiile vaginale si testele de urina pot oferi cele mai bune solutii de depistate ale unei forme de candidoza, examenul ginecologic amanuntit scotand la iveala existenta bolii. Femeia care are deja candidoza incepe sa prezinte mancarimi, zona din jurul vaginului se inflameaza rapid, la urinari apar senzatii de arsura, contactele sexuale sunt dificile pentru ca sunt insotite de dureri. Permanent e o senzatie de iritare locala, apare roseata zonei afectate, secretiile vaginale isi schimba mirosul sau consistenta. Inainte de menstruatie simptomele se acutizeaza, dar dupa menstruatie mai scad in intensitate. Si barbatii pot avea o forma de candidoza, la ei manifestarile sunt simple, dureri la urinare, in timpul sexului, iritatii si arsuri, mancarimi. Penisul ajunge sa aiba pe toata suprafata sa mici leziuni de culoare alba sau rosie. Netratata la timp infectia duce la fisuri la nivelul pielii, oboseala cronica, infectii la nivelul sinusurilor, dezechilibre hormonale grave, dureri de cap si de muschi, de articulatii. Predispozitia la aparitia bolii este mai mare la femeile insarcinate sau la diabetici, la persoanele care au probleme cu imunitatea, dar si la cei stresati si foarte obositi.

Tratarea candidozei vaginale este simpla, cateva creme, comprimate si ovule administrate conform unei scheme de tratament adecvate si lucrurile se vor imbunatati simtitor. Supozitoarele cu ovule antifungice sunt foarte eficiente si se introduc direct in vagin, reechilibrand flora bacteriana. In multe cazuri pacientele au candidoze recurente, care reapar la anumite intervale de timp, tratamentul fiind acelasi pana la ameliorarea simptomelor si disparitia infectiilor.