Lucruri pe care creierul nostru le face in mod automat

Mentinerea unei temperaturi optime la nivelul corpului uman. Creierul nostru controleaza si procesele sociale si temperatura corpului nostru, cam toate lucrurile din interiorul organismului. Este vital pentru sanatatea noastra sa avem o temperatura de 37 grade Celsius, temperatura perfecta pentru desfasurarea tuturor proceselor necesare functionarii normale, de exemplu crearea unor conditii optime pentru enzimele digestive care trebuie sa isi faca treaba.

Dar cum reuseste creierul sa mentina temperatura constanta fara ca noi sa ne gandim in mod constient la acest lucru? Mediul ambient este „detectat” de catre senzorii receptori de la nivelul pielii. Informatia ajunge prin sistemul nervos in hipotalamus, in creier. Mai sunt si receptori in sange care alerteaza hipotalamusul pentru a schimba temperatura corpului uman. Odata ce temperatura este interpretata, creierul poate sa actioneze si sa se asigure ca temperatura este mereu corecta.

De exemplu, daca afara e rece, creieru nostru comanda imediat parului de pe mana sa se ridice, pentru a „capta” mai multa caldura. Cand afara e cald, corpul nostru produce sudoare, permitand racirea rapida a corpului pana la 37 grade Celsius datorita procesului de evaporare.