Istoria si utilizari ale undelor de radiatii

Transferul de energie, indiferent daca este in termeni de particule sau unde, daca trece printr-un mediu sau folosind spatiul liber, este numit radiatie. Luati in considerare caldura sau lumina, toate sunt diferite forme de radiatii, cu propriile lor caracteristici unice. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de razele X, ele sunt o forma de radiatii electromagnetice, deci, nu sunt microunde, lumina vizibila, raze infrarosii sau raze ultraviolete.

Descoperirea razelor X Acesta a fost in 1895 cand Roentgen a facut aceasta descoperire in timpul unui experiment de fizica. El a observat ca tubul a produs un tip de raze, care puteau trece prin obiecte, cum ar fi cartonul. Cand a facut o incercare de a opri aceste raze prin plasarea manii intre ecran si tub, a observat ca aceasta a format o imagine a oaselor lui din mana. Descoperirea sa i-a adus Premiul Nobel in 1901. Aceste raze nu au avut niciun nume, si, prin urmare, s-au marcat cu un simbol X, care a insemnat necunoscut. Razele X sunt foarte mult asemanatoare cu razele produse de soare care ne permit sa vedemlucrurile si incalzesc obiectele pe care ele le incadreaza.

Aceasta se datoreaza nivelului ridicat de energie de raze X care sunt in masura sa treaca prin muschi si piele. Aeroporturile in general, utilizeaza razele X pentru a identifica orice arme periculoase sau altfel de obiecte suspecte. Diferitele folosiri ale razelor X: In scopuri industriale - Razele X au potentialul de a aduce datele structurale din orice material prin care ele trec. Astfel, acestea sunt utile in determinarea oricaror discrepante structurale in obiectele metalice. Cand vine vorba de materiale de constructii, componenete pentru avioane, razele X pot dezvalui orice transformari legate de structura lor. In scop medical - Sectorul medical a vazut utilizarea de raze X pe o scara mai larga. Razele X ajuta la scanarea oaselor sau oricaror alte tesuturi si chiar detecteaza daca exista orice fel de anomalie ca tumori sau fracturi. Un rol esential il joaca razele X si in imagistica dentara. In unele cazuri, substantele de contrast pot fi necesare pentru a fi injectate in asa fel incat informatiile relevante cu privire la o parte a corpului specifica sa fie clarificate. Agentul de contrast duce la cresterea vizualizarii organului respectiv, din moment ce acest lucru ajuta la identificarea oricarei anomalii care ar fi putut fi pierduta de catre razele X obisnuite. Ce detecteaza razele X? Razele X ajuta la diagnosticarea transformarilor din sistemul osos, cum ar fi calcifierea anormala, fracturile sau spina bifida.

De asemenea, anomaliile se refera la nivelul tesuturilor moi care pot fi usor de detectat. Diferite utilizari ale razelor X · Radiografiile pentru piept ajuta la descoperirea bolilor pulmonare, daca este cazul, cum ar fi cancer pulmonar, pneumonie sau alte afectiuni pulmonare ca edema, adica colectarea lichidului in plamani. · Real imagingul in timp real este de ajutor in examinarile de contrast ale organelor tubulare, angiografiei, si chiar in interventii chirurgicale. · Un al treilea tip este radiografia abdominala cu raze X care permite medicului sa identifice diagnosticul de obstructie a intestinului, ascita si colectarea de lichid in cavitatea abdominala, piatra in vezica biliara sau sistemul urinar, precum si prezenta bulelor de aer in unele organe abdominale.