Recorduri… de pe Terra (II)

1. Cele mai intinse suprafete de padure de pe Terra sunt padurile din zona calda care ocupa 9 milioane de kilometri patrati, 60% din suprafata padurilor de pe glob. Sunt chiar cele mai variate specii-un hectar de padure cuprinde peste 100 de specii.
2. Cea mai compacta padure din lume este cea amazoniana, din America de Sud.
3. Cea mai sudica padure de brazi din Europa se afla in Parcul National Navrovo din Macedonia.
4. Islanda este singura tara din lume fara vegetatie arborescenta (paduri de orice fel).
5. Cea mai mare intindere compacta de stuf din lume se afla in Romania, in Delta Dunarii, circa 400.000 ha.
6. Salcamul saharian isi afunda radacinile pana la 50 de metri adancime pentru a extrage apa necesara supravieturii.
7. Curmalul din Orientul Apropiat si Mijlociu consuma zilnic intre 300 si 700 de litri de apa.
8. O planta din India, Corypha umbraculifera, are aproape 10 milioane de flori in inflorescenta.
9. Singurul loc din lume unde se intalnesc in libertate trei specii de cormorani-regali, de stanca si guanay-se afla in rezervatiile Punta Tombo, Punta Norte si punta Loma din Argentina.
10. Cea mai mare concentratie de colibri din lume se afla in bazinul Amazonului in rezervatia biologica Sooretama, din Brazilia.
11. Locul cel mai inalt, la peste 3200 de metri altitudine, unde cuibareste pasarea flamingul mare se afla in rezervatia naturala Dashe Newar din Afganistan, la 150 de kilometri sud de capitala Kabul.
12. Parcul national cu cea mai bogata fauna din lume este Serengeti, situat la poalele muntilor Kilimanjaro din nordul statului Tanzania.
13. In Parcul National Tsaro din Kenya se afla „hoteluri-copac” infiintate in anul 1932 pe malul lacului Nyeri din muntii Aberdore, dotate cu tot confortul posibil.
14. Cea mai importanta zona de iernat pentru pasarile migratoare, din Africa, cu peste 1 milion de exemplare, se afla in Parcul National Banc d’Arguin de pe litoralul atlantic al statului Mauritania.