Conservarea in ulcior. Metoda este in acelasi timp una de gatire si de conservare a carnii. Este asemanatoare incalzirii unei cutii de fasole pe foc, folosind cutia pe post de oala de gatit, numai ca in loc de cutie e un ulcior iar in loc de fasole e carne, care se gateste usor in timp ce vasul se incinge. Mancarea preparata astfel se pastreaza in ulcior si seamana cu o tocana gustoasa. Gatirea si conservarea in ulcior a fost folosita in bucataria engleza si frantuzeasca pana prin secolul XX. Doua exemple de retete delicioase la ulcior sunt cele de iepure fiert in vin si boabe de ienupar si hering afumat - vasul bine inchis pastreaza mirosul placut.
Plasma. Fructele si legumele au o textura foarte delicata la suprafata. Asta face ca o posibila conservare perfecta sa fie imposibila din cauza texturii si a gustului care isi schimba proprietatile pe masura ce fructele si legumele incep sa fie atacate de microbi si germeni. Asa ca fructele au fost bombardate cu plasma, a patra stare a materiei, care contine particule ionizate. Temperatura plasmei este una normala, „de camera”, si nu foarte fierbinte, si afecteaza doar microbii nu si structura moleculara a fructelor. Conservarea e mai eficienta iar consumul fructelor e sigur, fara riscuri.
Tehnica „blast chilling” (racire rapida). Serviciile de catering transporta mancarea dintr-o parte in alta a orasului iar livrarea e mereu proaspata. Cu toate ca nu au cum sa o gateasca la client sau pe drum ca sa ramana proaspata, cei din catering au gasit o solutie ingenioasa de conservare: blas chilling, racire rapida. Prima data gatesc mancarea, apoi de la o temperatura de 70 grade Celsius trec mancarea la doar 3 grade Celsius, racind-o rapid. Daca procesul nu dureaza mai mult de 90 de minute, mancarea ramane proaspata. Mancarea e transportata inghetata si incalzita la locul livrarii. Procesul se aplica si in fast-food-uri, in fabricile care produc produse congelate gen pizza gata de bagat in cuptor si dupa 10 minute e gata de servit.