Frigider sau combina frigorifica – ce alegem pentru acasa?

Alaturi de aragaz si de masina de spalat, electrocasnicele pentru racit sunt pe primul loc in topul celor mai cautate si mai necesare dintre dotarile must-have pentru casa. Pentru ca oricine are nevoie de un spatiu special pentru pastrarea alimentelor perisabile sau pentru racirea bauturilor, chiar daca nu este o familie in care se gateste in mod constant, la ora actuala nu exista vreo casa care sa nu aiba macar un racitor basic. De la frigidere simple cu o usa si pana la combine frigorifice cu doua compresoare, piata electrocasnicelor pentru racit este foarte vasta si ofera variante de pret si dotari adaptate fiecarui buget dar si unor cerinte extrem de exigente.

Cum principala problema care se pune atunci cand avem in vedere achizitionarea unui electrocasnic nou pentru racit este optiunea intre frigider si combina frigorifica, iata cateva puncte pe care sa le aveti in vedere atunci cand faceti alegerea. Daca vorbim despre spatiu, cu siguranta in avantaj este combina, cu un plus nu numai in partea de frigider, ci si in partea de congelator, care are dimensiuni mai mari decat cele dintr-un frigider standard. Modelele de combine side by side au promit spatiu dublu, insa atentie la modelul ales caci diferentele de pret pot fi foarte mari, uneori nejustificat. Spre deosebire de frigider, care are un singur compresor, combinele exista si in varianta cu doua compresoare, care fac posibila reglarea temperaturii separat in congelator si in frigider, o functie ideala spre exemplu daca vrem sa mearga doar congelatorul nu si frigiderul sau invers.

Exista combine care intre frigider si congelator mai dispun de un sertar – la modelele mai noi – caruia i se pot da destinatii diferite si unde temperatura poate fi reglata astfel incat sa fie folosit fie ca frigider fie ca si congelator, ceea ce aduce un plus de spatiu. Spre deosebire de frigiderele obisnuite, sertarele pentru legume si fructe de exemplu sunt mult mai inteligent amplasate la combine, ceea ce le face mai usor de folosit.

Razboiul rachetelor de Paste

Aproape de coasta Turciei, locuitorii din Vrontados, insulele grecesti Chios, se celebreaza Pastele greco-ortodox intr-un mod mai putin obisnuit. Imediat ce soarele apune in sambata dinaintea Pastelui, mii de oameni incep sa arunce unul in altul cu rachete intr-un adevarat razboi denumit Rouketopolemos. Ambele tabere fac parte din biserici diferite, Agios Markos si Panagia Erithiani. Batalia continua pana in dimineata de Paste. Tinta este sa lovesti clopotul bisericii rivale in timpul ritualului practicat, nu exista un castigator. S-au inregistrat multe pagube si chiar raniti. Tehnic, este ilegal sa fabrici rachete in Vrontados. Ritualul anual e o atractie turistica importanta, asa ca politia se face ca nu vede pentru a atrage bani la bugetul local. Nu se stie exact de unde a pornit traditia, insa sunt doua variante agreate. Tunurile de la navele locale folosite pentru a apara zona de pirati erau folosite pentru a anunta venirea Pastelui. Cand invadatorii otomani au luat tunurile prin 1800, locuitorii de acolo au inceput sa traga cu rachete in loc de obuze. Alta versiune a povestii spune ca locuitorii au vrut sa serbeze Pastele, desi turcii interziceau acest lucru. Grecii au inventat un razboi intre biserici pentru a tine departe turcii inspaimantati si a sarbatori Pastele. Totusi, multi locuitori nu sunt asa de entuziasmati de acest razboi si traiesc cu frica an de an.